Vihdoinkin markkinoilla: kotimainen ja vegaaninen luonnonkosmetiikan valmiste, joka suojaa naisen limakalvoja

Vihdoinkin markkinoilla: kotimainen ja vegaaninen luonnonkosmetiikan valmiste, joka suojaa naisen limakalvoja

Idea Nature Oy:n tuotekehityspäällikkö, maatalous- ja metsätieteiden maisteri  Heli Pirinen kertoo näkemyksiään uudesta Vaicute-voiteesta.

Heli Pirinen, Idea Nature Oy (esittely artikkelin lopussa):

Lääkäri ja luonnontuotejalostaja Raisa Mäkäräinen on kehittänyt kosteuttavan voiteen häpyalueen limakalvoille. Se on kehitetty limakalvoja kosteuttavan ja suojaavan vaikutuksen takia, ja tarkoitettu naisille, jotka potevat häpyhuulten limakalvojen kuivuusoireita. Voiteen kaikki raaka-aineet on valittu vaikuttavien ominaisuuksien vuoksi ja valmistetta on testattu hyvin tuloksin kohderyhmällä.

Emulsioissa vesi on yksi tärkeimmistä limakalvoja kosteuttavista raaka-aineista. Hyvässä kunnossa olevat limakalvot lisäävät vastustuskykyä taudinaiheuttajia vastaan ja pitävät limakalvot myös elastisina ja kimmoisina.

Erilaiset öljyt tekevät limakalvojen pinnalle kalvon, joka suojaa liialliselta veden haihtumiselta ja siten kuivumiselta. Oliiviöljy ja tyrnimarjoista puristettu öljy sisältävät antioksidanttisia eli hapen haitalliselta vaikutukselta suojaavia ominaisuuksia ja ovat lisäksi antimikrobisia eli ehkäisevät mikrobien kasvua. Vehnänalkioöljyä käytetään atooppisille ihotyypeille sen hellävaraisuuden ja antioksidanttisuuden vuoksi, ja sillä on todettu olevan mikroverenkiertoa lisääviä ja kollageenin muodostumista lisääviä vaikutuksia.

Rasvaliukoinen E-vitamiini on antioksidantti, joka tehokkaasti estää valmisteessa olevien öljyn hapettumista ja toimii myös limakalvoilla hapettumisenestoaineena. Sillä on myös lievä tulehdusta estävä vaikutus.

Voiteessa olevat emulgaattorit pitävät rakenteen voidemaisena yhdistäen toisiaan hylkivän veden ja öljyn tasaiseksi seokseksi. Emulgaattorit myös pehmentävät limakalvoja ja suojaavat samalla tavalla kuin öljyt muodostamalla vettä ylläpitävän kalvon kohteen pinnalle.

Tuotteessa olevat luonnonkosmetiikassa hyväksytyt kasveista eristetyt säilöntäaineet estävät valmistetta pilaantumista. Ne ovat mikrobien kasvua estäviä ja toimivat myös limakalvoilla edistäen kohteen luonnollista mikrobitasapainoa.

Parhaimmat valmisteet limakalvoille ovat pH-tasoltaan kohteen kaltaisia. Limakalvojen pH on hapan ja sen vuoksi valmisteen pH:ta on alennettu vegaanisella maitohapolla. Alhainen pH vaikuttaa myös limakalvoilla kasvavien haitallisten mikrobien kasvuun ja estää näin myös tulehdustilojen syntyä.

Mielenkiintoisin raaka-aine valmisteessa on puna-apilauutos. Luonnonkosmetiikassa käytettävät kasvit sisältävät paljon erilaisia aktiiviaineita, jotka iholla, karvoilla ja limakalvoilla ylläpitävät niiden hyvää kuntoa. Yksi kiinnostavimmista aktiiviaineryhmistä ovat fytoestrogeenit, joiden vaikutusta on tutkittu paljon ravintona vaihdevuosioireiden lievittämisessä, mutta myös kosmetiikassa liittyen ihon vanhenemiseen. Tehokkaimmat fytoestrogeenit kuuluvat isoflavonoideihin. Niitä esiintyy suomalaisissa kasveissa erityisesti puna-apilassa.

Estrogeeni on elimistön luonnollinen hormoni, joka on tärkeä naisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Sen yksi tärkeä tehtävä on vahvistaa sukuelinten limakalvoja. Estrogeenit vaikuttavat ihon sarveissolukerroksen sisältämään keratiiniin ja talin erittymiseen, jotka suojaavat ihoa ja elimistöä veden haihtumiselta ja mikrobeja vastaan. Lisäksi ihossa olevat pigmenttisolut eli melanosyytit ja kollageeni- sekä elastiini ovat riippuvaisia estrogeenien määrästä. Estrogeenien väheneminen näkyykin ihon ja limakalvojen kuivumisena. Tutkimuksissa fytoestrogeenien on todettu vaikuttavan estrogeeni reseptoreihin ja aktivoivan siten estrogeenien tuotantoa elimistössä. Tämä on näkynyt vanhenemiseen liittyvien oireiden hidastumisena. Yhtenä syynä on esitetty fytoestrogeenien kykyä lisätä hyaluronihapon, kollageenin ja proteiinien tuotantoa.

Valmiste on päässyt myös tutkimuskohteeksi Oulun yliopiston hankkeisiin, joissa todennetaan valmisteen vaikuttavuutta.

- Heli Pirinen, Idea Nature Oy

 

Jos kiinnostuit aiheesta, lisätietoja löydät mm. näistä julkaisuista:

Działo, M. et al. 2016. The potential of plant phenolics in prevention and therapy of skin disorders. International Journal of Molecular Sciences, 17(2).

Mustonen, E. et al. 2018. Variety, time of harvest and conditions during growing season have impact on red clover isoflavone content. Agricultural and Food Science 27: 102–109.

Patisaul, H. et al. 2010. The pros and cons of phytoestrogens. Front Neuroendocrinol. 2010 October ; 31(4): 400–419.

Pirinen, H. et al. 2019. Enzymatic, yeast and lactic acid fermentation of Cloudberry (Rubus chamaemorus L.) leaves.

Sirotkina, A., Harrath, A. 2014. Phytoestrogens and their effects. European Journal of Pharmacology.

 

Idea Nature Oy:n tuotekehityspäällikkö Heli Pirinen on maatalous- ja metsätieteiden maisteri (MMM), keruutuotetarkastaja ja bioalan erikoisosaaja. Hän on toiminut opettajana Kainuun ammattiopistossa opettaen tuotekehitystä jo yli 12 vuotta, toiminut asiantuntijana useissa hankkeissa ja tutkimusprojekteissa. Hän toimii valtakunnallisissa verkostoissa luonnontuotealan kehittäjänä. Heli Pirinen on julkaissut luonnontuotealan opetuksessa käytettävän oppikirjan Luonnontuote-opas (Opetushallitus/2018) ja parhaillaan hän kirjoittaa luonnonkosmetiikan opasta opetukseen ja yrittäjille. Heli Pirisen yritys Idea Nature Oy tekee elintarvikkeiden, luonnonkosmetiikan, eläinten hoitovalmisteiden ja -rehujen tuotekehitystä, kouluttaa ja mentoroi yrityksiä. Yrityksen motto ”Tuotekehitystä tieteellä” kertoo vahvasta yhteistyöstä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Idea Nature logo

Jatka lukemista

Häpyalueen kuivat limakalvot – testiryhmä tyytyväinen Vaicute-voiteen tehoon

Häpyalueen kuivat limakalvot – testiryhmä tyytyväinen Vaicute-voiteen tehoon

Vaicute-tarina jatkuu sittenkin...

Vaicute-tarina jatkuu sittenkin...

Raisan Terveyspirtti ja Idea Nature Oy tarjoavat tuotantopalvelua kosmetiikan valmistukseen.

Kainuulaiset Idea Nature Oy ja Raisan Terveyspirtti aloittavat tuotannollisen yhteistyön